Tarihçi şunları yazdı: Yine akıllara Masa’daki itişme geldi… Peki Güneş Motel’de neler oldu?
Yine akıllara “Masa”daki itişme geldi… Peki Güneş Motel’de neler oldu?
tarihçi
Millet İttifakı’nın geçtiğimiz perşembe gecesinden bu yana yaşadığı sarsıntı, toz, duman, zikzak, karşılıklı ağır hakaretler, tokalaşmalar zincirinde. “Yardımcı ve Başkan Yardımcıları Görüşmesi” argümanlar da değerli bir yer işgal etti. Bu noktada, her genel başkan için bir vekil formülünün yanı sıra, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarının Başkan Yardımcılığına aday olma ihtimali ile birlikte “masaya” 8 aday daha çıkacak gibi görünüyor. Hal böyle olunca da her dönemde olduğu gibi bu tür tartışmaların havada uçuştuğu bu kez de geçmişin “Güneş Motel pazarlıkları” hatırlanıyor ve hatırlatılıyor.
CHP yüzde 41 oy aldı ama…
“Güneş Motel Olayı” ya da “11’ler Olayı” 1977 genel seçimlerinden sonra gerçekleşti. Türkiye’nin istikrarsızlık yaşadığı o günlerde, o günlerin deyimiyle “anarşi” her yerdeydi. Bunların en kanlılarından biri olan Taksim olayları 1 Mayıs 1977’de yaşandı. Bu kaos ortamında TBMM erken seçim kararı aldı.
5 Haziran 1977 genel seçimlerinde Bülent Ecevit liderliğindeki CHP yüzde 41 oyla birinci parti oldu ve 213 milletvekili kazandı ancak bu sayı tek başına iktidara gelmeye yetmedi. Hükümet kurma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Cumhurbaşkanı Korutürk, hükümeti kurma görevini ikinci büyük parti olan Adalet Partisi’nin Genel Başkanı Süleyman Demirel’e verdi. Demirel, Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ile de görüştü. Milliyetçi Cephe Hükümeti’ni kurdu. Ancak CHP 11 Aralık 1977 yerel seçimlerini kazanınca hükümet krizi yaşandı.
12 eski AP milletvekilinden 11’i bakanlık yapıyor
Ana muhalefet, peş peşe gelen seçim başarısını fırsata çevirmek isteyince AP’nin “içine” yöneldi. Bülent Ecevit, Adalet Partisi milletvekilleri Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Wish Septioğlu, Enver Akova Güneş, Ahmet Karaaslan ve Öngüt ile temasa geçti.
Nihayet II. MC Hükümeti 31 Aralık 1977’de CHP’nin verdiği gensoru önergesinin kabul edilmesiyle istifa etti. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, 1 Ocak’ta hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e verdi. Ecevit, Güneş Motel’de tanıştığı Adalet Partili 12 milletvekiliyle bir dizi görüşme yaptı. Bakanlar arası görüşmelerin ardından AP’den milletvekilleri istifa etti ve Ecevit Hükümeti kuruldu.
indirimli otel
Görüşmeler önce Kocaeli Darıca Bayramoğlu’ndaki bir motelde, ardından Florya’daki Güneş Motel’de yapıldı. Bağımsız milletvekillerinden sadece Konya Milletvekili Oğuz Atalay bu teklifi kabul etmedi. Görüşmelerde bulunan ancak parti tabanından gelen baskılara dayanamayan Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya, gensoru oylamasına katılmadı. Hükümette Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Turhan Fevzioğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Faruk Sükan’a da görevler verildi.
Güneş Motel’de yapılan görüşmeler sonucunda Ecevit Hükümeti’nde bakanlığı devralan isimler şöyle oldu: Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Mete Tan, Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Orhan Alp, Devlet Bakanı Ali İstek Septioğlu, Devlet Bakanı Enver Akova, Devlet Bakanı Hasan Korkut, İmar ve İskan Bakanı Ahmet Karaaslan, Ulaştırma Bakanı Güneş Öngüt.